Kategoriat

Turvallista internet-surffaamista

Internetin käyttö on nykyään varmasti yleisin tapa hankkia tietoa. Lisäksi netin viihdepalvelut ovat viimeisen 10 vuoden aikana muuttaneet täysin ihmisten käyttötottumukset. Kaikki viihdepalvelut kuten TV, radio, elokuvat, videot ja pelit löytyvät tarvittaessa netistä.

On kuitenkin yksi asia, joka saattaa pilata surffaamisen ilon, nimittäin internetin tietoturvariskit. Ongelma on yleensä näkymätön, mutta vain niin kauan kunnes jotain haitallista tapahtuu. Se voi olla parhaimmassa tapauksessa vain jonkin mainos- tai haittaohjelman siirtyminen koneeseen. Usein nämä ovat erilaisia www-selaimeen asentuvia liitännäisiä, jotka on mahdollista helposti poistaakin koneesta.

Aina eivät haittaohjelmat ole kuitenkaan näin harmittomia, vaan netistä voi saada vakoiluohjelman tai varsinaisen viruksen. Tällöin ovat vaarassa sekä henkilökohtaiset tiedot että pahimmissa tapauksessa myös mm. luottokorttitiedot. Onneksi omalla nettikäyttäytymiselllään pystyy vaikuttamaan paljon näihin asioihin ja ehkäisemään ongelmia.

Kaikkein tärkein yksittäinen asia, jonka voi tietoturvan parantamiseksi tehdä, on varmistaa, että omassa tietokoneessa toimii ainakin firewall, eli palomuuri, ja mielellään lisäksi myös antivirus -ohjelma. Molemmista on tarjolla niin kaupallisia kuin ilmaisiakin vaihtoehtoja. Palomuurin voi myös saada monelta internet-operaattorilta joko niin, että se toimii operaattorin verkossa, tai omalle koneelle asennettavana versiona.

Aivan yhtä tärkeää kuin palomuuri ja virustorjuntaohjelma on myös oman nettikäyttäytymisen tarkkailu. Ensimmäinen mielessä pidettävä asia on se, että osa sivuistoista on haitallisia. Usein ns. warez-sivustot, joista voidaan ladata koneelle laittomia ohjelmia, ovat tällaisia. Sivustoiden luotettavuutta voi seurata erilaisten työkalujen ja selaimien liitännäisten avulla. On hyvä myös tietää, että SSL-salattujen sivujen osoitteet tulee alkaa lyhenteellä ‘https’. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota aina kun on tekemisissä rahansiirtojen tai pankkitunnusten kanssa. Pankit eivät myöskään koskaan pyydä tunnuksia sähköpostilla.

Aina kun ollaan julkisessa verkossa, esimerkiksi avoimessa wi-fi –verkossa, on syytä erityiseen tarkkaavaisuuteen. Sama pätee silloin, kun käytetään yhteisiä tietokoneita, esimerkiksi kirjastoissa tai nettikahviloissa. Selaimen välimuisti kannattaa silloin tyhjentää ja jos mahdollista, myös kirjautua ulos, ennen kuin lähdet koneelta. Salasanojen kanssa tulee olla tarkkana: selain yleensä kysyy, haluatko muistaa salasanan. Tähän kannattaa vastata kieltävästi. Koska ihmiset myös tekevät paljon ostoksia netissä, on syytä kiinnittää huomiota myös verkkokauppojen sivustoihin. Voit lukea turvallisista verkkokaupoista artikkelistamme Suositeltavia verkkokauppoja.